kula- zadania różne. proszę o pomoc.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
1234567a
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 80
Rejestracja: 27 lis 2009, 10:37

kula- zadania różne. proszę o pomoc.

Post autor: 1234567a »

1. po zjedzeniu miąższu arbuza pozostała skórka z niejadalną częścią o grubości 3 cm. arbuz miał średnicę 30 cm. jaką jego część stanowił miąższ ?

2. kulę przecięto dwiema płaszczyznami nachylonymi do siebie pod kątem \alpha . w przekroju otrzymano dwa koła
, które mają jeden punkt wspólny, przy czym jedno z tych kół jest kołem wielkim kuli.
a) jaki jest stosunek obwodów tych kół gdy \alpha = 60 ?
b) dla jakiego kąta \alpha jedno z tych kół ma pole dwa razy większe od drugiego ?

3.a) oblicz stosunek objętości kuli opisanej na sześcianie do objętości kuli wpisanej w ten sześcian.
b) ile razy większą powierzchnię ma kula opisana na sześcianie niż kula wpisana w ten sześcian ?

4. ostrosłup prawidłowy czworokątny ma wysokość 8, a promień kuli wpisanej w ten ostrosłup jest równy 3. pod jakim kątem ściana boczna tego ostrosłupa jest nachylona do podstawy ?

5.a) w kulę o promieniu 3 wpisano ostrosłup prawidłowy czworokątny o krawędzi podstawy długości 4. jaką wysokość ma ten ostrosłup ?
b) w kulę o promieniu r wpisano ostrosłup prawidłowy czworokątny, środek kuli leży na podstawie ostrosłupa. oblicz długość krawędzi tego ostrosłupa.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ