stożek

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
dunajn
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 22 lis 2009, 20:52

stożek

Post autor: dunajn »

Pilnie proszę o pomoc!
Objętość stożka jest równa 250 cm3, a pole przekroju osiowego wynosi 150 cm2. Oblicz długość promienia i wysokość tego stożka.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

(1/3) pi*r^2*h = 250 i (1/2)*2r*h = 150
z drugiego równania oblicz h=150/r i podstaw do pierwszego równania.
(1/3)pi*r*r*(150/r) = 250
r =5/pi
h = 150 : (5/pi) =150*pi/5 = 30 pi
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
dunajn
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 22 lis 2009, 20:52

Post autor: dunajn »

Wielkie dzięki!
ODPOWIEDZ