Oblicy objtość stożka którego pole podstwy jest równe 16,a pole powierzchni bocznej wynosi 20.
ps.zadanie ma mieć odpowiedź 64pierwiatek z pi przez pi
Steneometria
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 4
- Rejestracja: 16 lis 2009, 18:16
-
- Witam na forum
- Posty: 4
- Rejestracja: 16 lis 2009, 18:16
- anka
- Expert
- Posty: 6585
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
Obliczam \(r\)
\(\pi r^2=16\)
\(r=\frac{4}{\sqrt{\pi}}\)
\(r=\frac{4\sqrt{\pi}}{\pi}\)
Obliczam \(l\)
\(\pi rl=20\)
\(\pi \cdot\frac{4\sqrt{\pi}}{\pi} \cdot l=20\)
\(4\sqrt{\pi} \cdot l=20\)
\(l=\frac{5\sqrt{\pi}}{\pi}\)
Obliczam \(h\)
\(r^2+h^2=l^2\)
\((\frac{4\sqrt{\pi}}{\pi})^2+h^2=(\frac{5\sqrt{\pi}}{\pi})^2\)
\(\frac{16}{\pi}+h^2=\frac{25}{\pi}\)
\(h=\frac{3\sqrt{\pi}}{\pi}\)
\(\pi r^2=16\)
\(r=\frac{4}{\sqrt{\pi}}\)
\(r=\frac{4\sqrt{\pi}}{\pi}\)
Obliczam \(l\)
\(\pi rl=20\)
\(\pi \cdot\frac{4\sqrt{\pi}}{\pi} \cdot l=20\)
\(4\sqrt{\pi} \cdot l=20\)
\(l=\frac{5\sqrt{\pi}}{\pi}\)
Obliczam \(h\)
\(r^2+h^2=l^2\)
\((\frac{4\sqrt{\pi}}{\pi})^2+h^2=(\frac{5\sqrt{\pi}}{\pi})^2\)
\(\frac{16}{\pi}+h^2=\frac{25}{\pi}\)
\(h=\frac{3\sqrt{\pi}}{\pi}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.