proszę o pomoc

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
smok932
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 16 lis 2009, 09:29

proszę o pomoc

Post autor: smok932 »

Podstawą ostrosłupa jest prostokąt o wymiarach 7x13.Jedna z krawędzi bocznych ma długość18 i jest prostopadła do podstawy
Oblicz objętość
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Objętość ostrosłupa liczy się według wzoru 1/3 * P*H, gdzie P - pole podstawy ostrosłupa, H - wysokość ostrosłupa. W tym wypadku P = 7*13 = 91. Jeśli jedna z krawędzi bocznych ostrosłupa jst prostopadła do jego podstawy, to jest ona wysokością ostrosłupa. Zatem H = 18.
Stąd objętość tego ostrosłupa wynosi 1/3 * 91 * 18 = 546
ODPOWIEDZ