zad. Znajdź objętość czworościanu foremnego opisanego na kuli o promieniu r.
doszłam do tego że h=3r oraz mam wzór na wys w trójkącie równobocznym
więc po porównaniu wychodzi a=2r\(\sqrt{3}\)
i to a podstawiłam do wzoru na objętość czworościanu i wyszło mi V= 3\(r^{3}\)\(\sqrt{3}\)
a ma wyjść V=8\(r^{3}\)\(\sqrt{3}\) więc chyba gdzieś się pomyliłam a nie wiem gdzie
objętość czworościanu opisanego na kuli
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ale mi chodziło o h ściany że jest = 3r bo narysowałam sobie przekrój czyli okrąg wpisany w trójkąt równoboczny żeby obliczyć a i w takim trójkącie jego wysokość jest równa 3r (bo r=1/3h ) ... no jedynie że nie mam racji
a tak dla jasności czworościan foremny jest zbudowany z trójkątów równobocznych
przynajmniej tak mi się zdaje ...
znalazłam jeden mój błąd zamiast H czworościanu podstawiłam h trójkąta
więc teraz wyliczając H z pitagorasa wychodzi mi H=2\(\sqrt{2}\)
ale obliczając objętość nadal coś nie tak ;/
a tak dla jasności czworościan foremny jest zbudowany z trójkątów równobocznych
przynajmniej tak mi się zdaje ...
znalazłam jeden mój błąd zamiast H czworościanu podstawiłam h trójkąta
więc teraz wyliczając H z pitagorasa wychodzi mi H=2\(\sqrt{2}\)
ale obliczając objętość nadal coś nie tak ;/
- anka
- Expert
- Posty: 6585
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
To, że wszystkie ściany są trójkąatmi równopbocznymi to wiem. Tyle że wysokość ściany nie jest równa 3r, gdzie r to promeń kuli wpisanej w czworościan.
Trójkąt AES nie jest trójkatem równobocznym
Trójkąt AES nie jest trójkatem równobocznym
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.