stereometria! bardzo ładnie proszę o pomoc

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
dzastinka2209
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 30 wrz 2009, 17:53

stereometria! bardzo ładnie proszę o pomoc

Post autor: dzastinka2209 »

1.wysokość prostopadłościanu wynosi 7 a jego podstawa jest prostokątem o bokach długości 20 i 4√11. oblicz długość przekątnej tego prostopadłościanu i podaj z dokładnością do 1stopnia miarę kąta nachylenia tej przekątnej do podstawy.

2.oblicz sumę długości wszystkich krawędzi czworościanu foremnego, którego pole powierzchni wynosi 12√5.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

2)Pole czworościanu wyraża się wzorem : 4*(aa pierw.3)/4 = a^2 * pierw.3
a^2 * pierw.3 = 12 pierw.5
Z tego równania oblicz a i potem 6a=suma długości wszystkich krawędzi.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ