przedłużenie krawędzi podstawy sześcianu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
NieDlaOka37
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 86
Rejestracja: 07 mar 2009, 12:57

przedłużenie krawędzi podstawy sześcianu

Post autor: NieDlaOka37 »

Jeżeli każdą krawędź sześcianu przedłużymy o 1 dm, to jego objętość zwiększy się 125 razy. Oblicz długość krawędzi tego sześcianu.

a - długość sześcianu przed przedłużeniem
a+1 - długość sześcianu po przedłużeniu
V1=a^3
V2=(a+1)^3
a^3*125=(a+1)^3
Po rozwiązaniu wychodzi mi taki wielomian i nie wiem za bardzo co zrobić z tym dalej?
124a^3-3a^2-3a-1=0
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

\(125a^3=(a+1)^3\ \ \ \Rightarrow\ \ \ 5a=a+1\ \ \ \Rightarrow\ \ \ a=\frac{1}{4}\)
NieDlaOka37
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 86
Rejestracja: 07 mar 2009, 12:57

Post autor: NieDlaOka37 »

w odpowiedziach jest a=2,5
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

\(a=\frac{1}{4}dcm=\frac{1}{4}\cdot 10 cm=2,5 cm\)
ODPOWIEDZ