Pole powierzchni calkowitej

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
On_18
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 13 paź 2009, 20:20

Pole powierzchni calkowitej

Post autor: On_18 »

Wysokość prostopadłościanu o podstawie kwadratowej jest dwa razy dłuższa od krawędzi podstawy. Objętość prostopadłościanu jest równa 6√3. Wyznacz pole powierzchni całkowitej tego prostopadłościanu.

a−krawędź postawy
2a−wysokość prostopadłoscianu

V=a^2+2a=2a^3
2a^3=6√3 /2
a^3= 3√3 /√
a=pierwiastek z 3√3
Dobrze.. ?

Pc=2a^2+4*a*2a=2a^2+8a^2=10a^2
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(V=a^2 \cdot 2a=2a^3=6\sqrt{3}
a^3=3\sqrt{3}
a=\sqrt{3} \ \Rightarrow \ 2a=2\sqrt{3}\)


\(P_c=2a^2+4\cdot a\cdot 2a=2a^2+8a^2=10a^2
P_c=10\cdot(\sqrt{3})^2
P_c=30\)
ODPOWIEDZ