stereometria .. 3 zad

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lipin666
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 24 paź 2009, 14:46

stereometria .. 3 zad

Post autor: lipin666 »

Obrazek

w 3 zadaniu jeszcze jest napisane "oblicz objętość tego walca"
do zadan są potrzebne rysunki, dla mnie jesr to czarna magia.
proszę o pomoc z góry dzieks
zaq12wsx0
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 138
Rejestracja: 14 lis 2009, 17:14
Podziękowania: 21 razy

Post autor: zaq12wsx0 »

1.
H-wysokość prostopadłościanu
d1-przekątna podstawy
d2-przekątna prostopadłościanu
Pp=ab
Pp=12cm^2
d1^2=4^2+3^2
d1=5
d2=2d1 z własności trójkątów
d2=10
H=d1pierw.z3
H=5pierw.z3
V=Pp*H
V=12*5pierw.z3
V=60pierw.3 cm^3
ODPOWIEDZ