Stożek

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
monia269
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 01 cze 2009, 14:54

Stożek

Post autor: monia269 »

Lody mają opakowanie w kształcie stożka w którym srednica na długość 8 cm a tworząca ma długość 16 cm. Ile ml lodów znajduje się w tym opakowaniu?
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

r=4cm
l=16 cm
Z Pitagorasa policz h, a potem objętość stożka
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
monia269
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 01 cze 2009, 14:54

Post autor: monia269 »

Mogłabyś mi rozwiązać te zadanie? Proszę
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

\(h^2+r^2=l^2\)
\(h^2+4^2=16^2\)
\(h^2+16=256\)
\(h^2=256-16\)
\(h^2=240\)
\(h=4\sqrt{15} \approx 15,5cm\)

Podstawiasz dane do wzoru na objętość
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
monia269
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 01 cze 2009, 14:54

Post autor: monia269 »

dziękuję
ODPOWIEDZ