trójkąt na płaszczyźnie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
karolaaa34
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 112
Rejestracja: 06 paź 2009, 17:43

trójkąt na płaszczyźnie

Post autor: karolaaa34 »

pole trojkata ABC, o wierzchołkach w punktach A=(-3,-2) B=(5, -4) C=(-3,5) jest rowne:
28; 56; 14 czy 7?
aured
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 18 paź 2009, 18:26
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Post autor: aured »

28
p=1/2 a h
a= dlugość odcinka AB =2 pierwiastki z 17
h= odleglość punktu C od prostej AB
prosta AB: x+4y+11=0
odleglość C od prostej = 28przez pierwiasstek z 17
stąd pole = 28
karolaaa34
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 112
Rejestracja: 06 paź 2009, 17:43

Post autor: karolaaa34 »

dziekuje
ODPOWIEDZ