Bardzo prosze o rozwiazanie tego zadania.
Objętość stożka jest równa 144 π3 i cm3, a pole jego podstawy ma 12π cm2. Oblicz tangens kąta zawartego między tworzącą a średnicą stożka.
Stożek, bardzo proszę o pomoc
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Stożek, bardzo proszę o pomoc
Bardzo proszę o rozwiązanie tego zadania, jest mi potrzebne na jutro, bardzo proszę.
Objętość stożka jest równa 144 π cm3, a pole jego podstawy ma 72π cm2. Oblicz tangens kąta zawartego między tworzącą a średnicą stożka.
Objętość stożka jest równa 144 π cm3, a pole jego podstawy ma 72π cm2. Oblicz tangens kąta zawartego między tworzącą a średnicą stożka.
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
\(P_{p}=\pi r^2=72\pi\)
\(V=\frac{1}{3}\pi r^2h\)
Obliczam \(h\)
\(\frac{1}{3} \cdot 72\pi\cdot h=144\pi\)
\(h=6\)
Obliczam \(r\)
\(\pi r^2=72\pi\)
\(r^2=72\\
r=6\sqrt2\)
Obliczam \(tg\alpha\)
\(tg\alpha=\frac{h}{r}\)
Podstawiasz i liczysz
\(V=\frac{1}{3}\pi r^2h\)
Obliczam \(h\)
\(\frac{1}{3} \cdot 72\pi\cdot h=144\pi\)
\(h=6\)
Obliczam \(r\)
\(\pi r^2=72\pi\)
\(r^2=72\\
r=6\sqrt2\)
Obliczam \(tg\alpha\)
\(tg\alpha=\frac{h}{r}\)
Podstawiasz i liczysz
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.