Miara kąta

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
On_18
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 13 paź 2009, 20:20

Miara kąta

Post autor: On_18 »

Dany jest trójkąt równoramienny ABC o kącie miedzy ramionami |ACB| = 100stopni. Punkt O jest środkiem
okręgu wpisanego w ten trójkąt. Prosta CO przecina podstawe AB w punkcie D. Miara kąta DOB jest równa ?
a. 50 b.60 c. 70 d. 80
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Środek okręgu wpisanego jest punktem przecięcia dwusiecznych kątów wewnętrznych trójkąta.
Trójkąt DBO jest prostokątny.kąt DOB + kąt DBO = 90 (stopni)
Kąt DBO ma 20 st.
Kąt DOB ma 90-20=70 stopni.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ