Zadanko

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
On_18
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 13 paź 2009, 20:20

Zadanko

Post autor: On_18 »

Kąt ostry alfa jest większy od kąta ostrego beta . Wynika stąd, że;
a. sinbeta < sinalfa
b. cosbeta < cosalfa
c. tgbeta > tgalfa
d. tgbeta < cosalfa
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Narysuj wykresy funkcji sinx , cosx , tgx i zobaczysz która jest większa dla np x=30=pi/6=beta
i dla x=60-pi/3 =alfa
sin beta < sin alfa
Czyli odp. a .
Pozostałe nie są prawdziwe.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ