sześcian

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
karolaaa34
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 112
Rejestracja: 06 paź 2009, 17:43

sześcian

Post autor: karolaaa34 »

Dany jest sześcian o krawedzi dlugosci 3cm. W sześcianie tym wydrążono trzy tunele o przekroju kwadratu o boku 1cm. Częścią wspólną tych tuneli jest sześcian o krawędzi długości 1cm. Ile będzie wynosiła objętość?
Może ktos mi to wytłumaczyć jak to obliczyć???
Bylabym wdzięczna
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Objętość czego?
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
karolaaa34
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 112
Rejestracja: 06 paź 2009, 17:43

Post autor: karolaaa34 »

objętośc powstalej bryły
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

V= 3*3*3 - (1*1*2 + 1*1*2 +1*1*2 + 1*1*1) =27-7 = 20
Ostatnio zmieniony 13 paź 2009, 11:25 przez Galen, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
karolaaa34
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 112
Rejestracja: 06 paź 2009, 17:43

Post autor: karolaaa34 »

dziękuję
ODPOWIEDZ