Miara kąta

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
olaaa
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 74
Rejestracja: 02 wrz 2009, 19:11

Miara kąta

Post autor: olaaa »

Dany jest równoramienny trójkąt ABC o kącie przy podstawie AB równym 20stopni. Punkt O jest środkiem okręgu wpisanego w ten trójkąt. Przez punk A i O poprowadzono prostą, która przecięła bok BC w punkcie D. Jęsli miara kąta ADC jest równa alfa to:

a) alfa =10 stopni
b) alfa =20stopni
c)alfa= 30stopni
d) alfa = 40 stopni
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

c).
ODPOWIEDZ