ostrosłup

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Asiek91
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 56
Rejestracja: 05 wrz 2009, 18:04

ostrosłup

Post autor: Asiek91 »

Wysokość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest o 2 dłuższa od połowy krawędzi podstawy. Krawędź boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 45 stopni. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

a - długość krawędzi podstawy ostrosłupa
h - długość wysokości ostrosłupa

\(\begin{cases}h=\frac{a}{2}+2\\h=\frac{a\sqrt{2}}{2}\end{cases}\ \ \Rightarrow\ \ \ \begin{cases}a=4(\sqrt{2}+1)\\h=2\sqrt{2}(\sqrt{2}+1)\end{cases}\)

\(V=\frac{1}{3}a^2h\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Oznaczam wierzchołki podstawy ABCD,a wierzchołek ostrosłupa W i spodek wysokości ostrosłupa S (punkt przecięcia przekątnych kwadratu).
Trójkąt WSC jest prostokątny i równoramienny,stąd H=SC=0,5a+2 a-długość krawędzi podstawy.
SC=0,5(a pierw2) ---jako połowa przekątnej podstawy.
0,5a+2 = 0,5(a pierw2) /*4
a+4 = a pierw2
a(pierw2 -1) =4
a=4/(pierw2 - 1) = 4 pierw2 +4
H=0,5(4 pierw2 + 4) +2 =2pierw2 + 4
V=(1/3)aa*H
V=(1/3)(4 pierw2+4)^2 * (2 pierw2 + 4) =(32/3) + 8 pierw2
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ