stożek

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
NieDlaOka37
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 86
Rejestracja: 07 mar 2009, 12:57

stożek

Post autor: NieDlaOka37 »

Jeśli średnica podstawy stożka jest równa 12, a wysokość stożka 8, to kąt alfa między wysokością stożka, a jego tworzącą jest taki, że tg alfa równa się:
a)12/8
b)8/12
c)6/8
d)8/6

ze wzoru l=pierwiastek z (h^2+r^2) wyznaczyłam l=10
jaki jest dalszy tok rozumowania??
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

r=6
h=8
\(tg \alpha=\frac{r}{h}=\frac{6}{8}\)
Ostatnio zmieniony 09 paź 2009, 10:18 przez jola, łącznie zmieniany 1 raz.
e_liska
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 107
Rejestracja: 07 paź 2009, 11:42
Podziękowania: 5 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Post autor: e_liska »

moim zdaniem powinno być odp c) bo tg to stosunek przyprostokatnej na przeciwko kąta do drugiej przyprostokatnej
Miłość to jedyne uczucie, które się mnoży, jeśli się je dzieli...
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

e_liska ma rację, już poprawiłam
ODPOWIEDZ