1.Podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt prostokątny,którego przyprostokątne mają dł.12cm i 5cm.Wysokość ma 12cm.Oblicz pole powierzchni całkowitej,pole boczne i objętość.
2.Krawędż podstawy granastosłupa prawidłowego czworokątnego jest równa a=10cm,krawędż boczna b=17cm.Oblicz pole powierzchni i objętość.
3.W prostopadłościanie o podstawie kwadratowej dł.krawędzi podstawy ma a=4 pierwiastków z 2.Przekątna prostopadłościanu ma d=10cm.Oblicz pole powierzchni całkowitej.
4.Trójkąt prostokątny przyprostokątnych dł 3pierwiastków z 3 i 3 obracamy dookoła dłuższej przyprostokątnej.Oblicz pole powierzchni powstałej bryły i objętość.
5.Prostokąt o bokach 3 i 5 obraca się względem krótszego boku.Oblicz pole powerzchni bocznej,pole całkowite i objętość.
6.Trójkąt równoramienny o podstawie a=6 i kącie ostrym 30 stopni obraca się względem prostej zawierającej wysokość trójkąta.Oblicz obj.bryły
GRANIASTOSŁUP
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
1)
Trzecią krawędź podstawy obliczysz z tw.Pitagorasa
\(c^2=12^2+5^2=144+25=169\\
c=13\;cm.
P_{podstawy}=\frac{1}{2}a\cdot b=\frac{1}{2}\cdot 12\cdot 5=30\;cm^2\\
P_{boczne}=12\cdot 12+5\cdot 12+13\cdot 12=30\cdot 12=360\;cm^2\\
P_{calkowite}=2\cdot P_{podstawy}+P_{boczne}=2\cdot 30+360=420\;cm^2\\
V=P_{podstawy}\cdot H=30\cdot 12=360\;cm^3\)
Trzecią krawędź podstawy obliczysz z tw.Pitagorasa
\(c^2=12^2+5^2=144+25=169\\
c=13\;cm.
P_{podstawy}=\frac{1}{2}a\cdot b=\frac{1}{2}\cdot 12\cdot 5=30\;cm^2\\
P_{boczne}=12\cdot 12+5\cdot 12+13\cdot 12=30\cdot 12=360\;cm^2\\
P_{calkowite}=2\cdot P_{podstawy}+P_{boczne}=2\cdot 30+360=420\;cm^2\\
V=P_{podstawy}\cdot H=30\cdot 12=360\;cm^3\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Re: GRANIASTOSŁUP
5
\(r=5
h=3
V= \pi r^2h=75 \pi
Pb=2 \pi hr=30 \pi
Pc=2 \pi r(r+h)=80 \pi\)
\(r=5
h=3
V= \pi r^2h=75 \pi
Pb=2 \pi hr=30 \pi
Pc=2 \pi r(r+h)=80 \pi\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
3)
Pole całkowite jest sumą pól dwóch podstaw i czterech jednakowych ścian bocznych.
Masz dany bok kwadratu,to policzysz jego przekątną.
\(a=4\sqrt{2}\\
p=a\sqrt{2}=4\sqrt{2}\cdot \sqrt{2}=8\)
Masz daną przekątną prostopadłościanu,musisz obliczyć wysokość H tego prostopadłościanu.
Z tw.Pitagorasa:
\(H^2+p^2=d^2\\
H^2+8^2=10^2\\
H^2+64=100\\
H^2=36\\
H=6\)
Pole:
\(P_{calkowite}=2\cdot (4\sqrt{2})^2+4\cdot 4\sqrt{2}\cdot 6=64+96\sqrt{2}\)
Pole całkowite jest sumą pól dwóch podstaw i czterech jednakowych ścian bocznych.
Masz dany bok kwadratu,to policzysz jego przekątną.
\(a=4\sqrt{2}\\
p=a\sqrt{2}=4\sqrt{2}\cdot \sqrt{2}=8\)
Masz daną przekątną prostopadłościanu,musisz obliczyć wysokość H tego prostopadłościanu.
Z tw.Pitagorasa:
\(H^2+p^2=d^2\\
H^2+8^2=10^2\\
H^2+64=100\\
H^2=36\\
H=6\)
Pole:
\(P_{calkowite}=2\cdot (4\sqrt{2})^2+4\cdot 4\sqrt{2}\cdot 6=64+96\sqrt{2}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
4)
Powstaje stożek o promieniu podstawy 3 i wysokości 3pierwiastki z 3.
Tworzącą oblicz z tw.Pitagorasa
\(l^2=r^2+h^2=3^2+(3\sqrt{3})^2=9+27=36\\
l=6\\
r=3\\
h=3\sqrt{3}\\
P=\pi r^2+\pi r l=\pi\cdot r(r+l)=\pi\cdot 3(3+6)=27\pi\\
V=\frac{1}{3}\cdot \pi r^2\cdot h=\frac{1}{3}\cdot \pi\cdot 9\cdot 3\sqrt{3}=9\pi \sqrt{3}\)
Powstaje stożek o promieniu podstawy 3 i wysokości 3pierwiastki z 3.
Tworzącą oblicz z tw.Pitagorasa
\(l^2=r^2+h^2=3^2+(3\sqrt{3})^2=9+27=36\\
l=6\\
r=3\\
h=3\sqrt{3}\\
P=\pi r^2+\pi r l=\pi\cdot r(r+l)=\pi\cdot 3(3+6)=27\pi\\
V=\frac{1}{3}\cdot \pi r^2\cdot h=\frac{1}{3}\cdot \pi\cdot 9\cdot 3\sqrt{3}=9\pi \sqrt{3}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Re: GRANIASTOSŁUP
trójkąt równoramienny o podstawie a=6 i kącie ostrym alfa 30 stopni obraca się względem prostej zawierającej wysokość trójkąta.oblicz objętość
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Być może jest to kąt przy wierzchołku A i umówmy się,że jest to przy podstawie AB trójkąta równoramiennego.
Masz dany kąt A=30 stopni, r=1/2 a=3
Powstaje stożek.
Trzeba obliczyć tworzącą l oraz wysokość h tego stożka.
Ramię trójkąta jest równe tworzącej l.
\(cos30^o=\frac{r}{l}=\frac{3}{l}=\frac{\sqrt{3}}{2}\\
l\sqrt{3}=6\\
l=\frac{6}{\sqrt{3}}\cdot \frac{\sqrt{3}}{\sqrt{3}}=2\sqrt{3}\)
Wysokośc obliczysz z tw.Pitagorasa
\(h^2+r^2=l^2\\
h^2=l^2-r^2=(2\sqrt{3})^2-3^2=12-9=3\\
h=\sqrt{3}\)
Podstaw do wzorów i licz
\(P_{boczne}=\pi r l=\pi \cdot 3\cdot 2\sqrt{3}=6\pi \sqrt{3}\\
P_{calkowite}=P_{podstawy}+P_{boczne}=\pi\cdot 3^2+6\p \sqrt{3}=9\pi+6\sqrt{3}\cdot \pi\\
V=\frac{1}{3}\cdot \pi\cdot r^2\cdot h=\frac{1}{3}\cdot 9\cdot \sqrt{3}=3\sqrt{3} \pi\)
Masz dany kąt A=30 stopni, r=1/2 a=3
Powstaje stożek.
Trzeba obliczyć tworzącą l oraz wysokość h tego stożka.
Ramię trójkąta jest równe tworzącej l.
\(cos30^o=\frac{r}{l}=\frac{3}{l}=\frac{\sqrt{3}}{2}\\
l\sqrt{3}=6\\
l=\frac{6}{\sqrt{3}}\cdot \frac{\sqrt{3}}{\sqrt{3}}=2\sqrt{3}\)
Wysokośc obliczysz z tw.Pitagorasa
\(h^2+r^2=l^2\\
h^2=l^2-r^2=(2\sqrt{3})^2-3^2=12-9=3\\
h=\sqrt{3}\)
Podstaw do wzorów i licz
\(P_{boczne}=\pi r l=\pi \cdot 3\cdot 2\sqrt{3}=6\pi \sqrt{3}\\
P_{calkowite}=P_{podstawy}+P_{boczne}=\pi\cdot 3^2+6\p \sqrt{3}=9\pi+6\sqrt{3}\cdot \pi\\
V=\frac{1}{3}\cdot \pi\cdot r^2\cdot h=\frac{1}{3}\cdot 9\cdot \sqrt{3}=3\sqrt{3} \pi\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.