Stożek

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Hawkey
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 30 wrz 2009, 18:57

Stożek

Post autor: Hawkey »

Pp=27(pi)cm2 a jego V=27(pi)cm3. Wyznacz kąt między tworzącą stożka a jego podstawą
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

\(P_p=27\pi\ \ \ i\ \ P_p=\pi r^2\ \ \Rightarrow\ \ \ r=3\sqrt{3}\)

\(V=\frac{1}{3}P_pH\ \ \ i\ \ \ V=27\pi \ \ \ P_p=27\pi \ \ \ \Rightarrow\ \ \ H=3\)

\(ctg\alpha=\frac{r}{H}\ \ \ i\ \ \ H=3\ \ \ i\ \ r=3\sqrt{3}\ \ \ \Rightarrow\ \ \ ctg\alpha=\sqrt{3}\ \ \ \Rightarrow\ \ \ \alpha=30^\circ\)
Hawkey
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 30 wrz 2009, 18:57

Post autor: Hawkey »

dzieki bardzo :) wydawalo sie trudniejsze ;)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

pi r r =27 pi stąd r*r =27 zaś r=pierw.27 = 3pierw.3
(1/3)pi r r h =27 pi
Podstaw 27 za r^2 i otrzymasz: (1/3)h =1 czyli h=3
Kąt tworzącej z podstawą oznaczam x (rysunek konieczny)
tgx =h/r = 3/(3pierw3) =(pierw3)/3
tg30=(pierw3)/3
odp Kąt ten ma 30 stopni.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ