Bylbym wdzieczny
Wysokość ostrosłupa prawidłowego tworzy z krawędzią boczną kąt 60 st. Oblicz objętość tego ostrosłupa jęsli wiadomo, że jego podstawa ma pole równe 20 cm2.
Wysokosc ostroslupa
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Wysokość ostrosłupa,pół przekątnej podstawy i krawędź boczna tworzą trójkąt prostokątny o kącie ostrym
60 stopni,a drugi kąt ostry ma 30 stopni.
Podstawa ostrosłupa ma pole aa=20 stąd a=pierw.20=2pierw5.
Pół przekątnej kwadratu to 0,5a pierw2=(0,5)(2pierw5)pierw2=pierw10
tg60stopni=pierw3
tg60stopni=H/(pierw10)
H=(pierw10)*(pierw3)=pierw30
V=(20*pierw30)/3 ---Jedna trzecia pola podstawy razy wysokość.
60 stopni,a drugi kąt ostry ma 30 stopni.
Podstawa ostrosłupa ma pole aa=20 stąd a=pierw.20=2pierw5.
Pół przekątnej kwadratu to 0,5a pierw2=(0,5)(2pierw5)pierw2=pierw10
tg60stopni=pierw3
tg60stopni=H/(pierw10)
H=(pierw10)*(pierw3)=pierw30
V=(20*pierw30)/3 ---Jedna trzecia pola podstawy razy wysokość.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.