Graniastosłup prawidłowy trójkątny
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Graniastosłup prawidłowy trójkątny
Objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego wynosi 108, a wysokość podstawy, długość krawędzi podstawy i wysokość graniastosłupa tworzą ciąg geometryczny. Oblicz długość krawędzi podstawy.
- anka
- Expert
- Posty: 6585
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
a-krawędź podstawy
\(\frac{a\sqrt3}{2}\)-wysokość podstawy
h-wysokość graniastosłupa
\(\frac{a\sqrt3}{2}\), \(a\),\(h\)-ciąg geometryczny
\(\{\frac{h}{a}=\frac{a}{\frac{a\sqrt3}{2}}\\ \frac{a^2\sqrt3}{4}h=108\)
\(\frac{a\sqrt3}{2}\)-wysokość podstawy
h-wysokość graniastosłupa
\(\frac{a\sqrt3}{2}\), \(a\),\(h\)-ciąg geometryczny
\(\{\frac{h}{a}=\frac{a}{\frac{a\sqrt3}{2}}\\ \frac{a^2\sqrt3}{4}h=108\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.