graniastosłup, pole przekroju

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Susanna
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 59
Rejestracja: 15 mar 2009, 14:10
Podziękowania: 3 razy

graniastosłup, pole przekroju

Post autor: Susanna »

Podstawą graniastosłupa prostego jest romb, którego pole wynosi 6o cm kwadr.. Pola przekrojów wyznaczonych odpowiednio przez krawędź boczną i przekątną podstawy wynoszą 72 i 60. Oblicz objętość graniastosłupa.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

x,y-przekątne podstawy
h-wysokośc graniastosłupa
\(\{\frac{xy}{2}=60\\xh=60\\yh=72\)
Liczysz h a potem V
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ