podstawą graniastosłupa prostego jest romb o boku długości a i kącie ostrym 60 stopni. Wysokość też ma a. Oblicz długości przekątnych.
Jedna mi wyszła 2a, a drugiej nie wiem ;/
graniastosłup, przekątne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Narysuj romb o kątach ostrych 60,60 i rozwartych po 120 stopni.Krótsza przekątna równa się a,bo trójkąt jest równoboczny,a dłuższa przekątna ma długość a pierwiastków z 3.(dwie wysokości trójkątów równobocznych)
Rozważasz trójkąty prostokątne o przyprostokątnych:przekątna podstawy i krawędź boczna graniastosłupa.
Przeciwprostokątne tych trójkątów są przekątnymi graniastosłupa.Tw.Pitagorasa
a^2 + a^2 = p^2 czyli p = a pierw.2 -krótsza przekątna,
(a pierw.3)^2 + a^2 = q^2 zatem dłuższa przekątna ma 2a
Rozważasz trójkąty prostokątne o przyprostokątnych:przekątna podstawy i krawędź boczna graniastosłupa.
Przeciwprostokątne tych trójkątów są przekątnymi graniastosłupa.Tw.Pitagorasa
a^2 + a^2 = p^2 czyli p = a pierw.2 -krótsza przekątna,
(a pierw.3)^2 + a^2 = q^2 zatem dłuższa przekątna ma 2a
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.