prosta i płaszczyzna

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Susanna
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 59
Rejestracja: 15 mar 2009, 14:10
Podziękowania: 3 razy

prosta i płaszczyzna

Post autor: Susanna »

Punkty A i B należą do płaszczyzny. |AB?|=4cm. Odcinki AC i BD są równoległe, nie zawierają się
w tej płaszczyźnie,a |AC|=8cm i |DB|=6cm. Prosta przechodzaca przez punkty C i D przebija
płaszczyznę w punkcie E. Wyznacz długość odcinka BE.
Iluminati91
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 86
Rejestracja: 31 gru 2009, 16:31
Lokalizacja: Śląsk
Podziękowania: 51 razy
Płeć:

Post autor: Iluminati91 »

Pierwszy przypadek:
|BE| = x

8/4+x = 6/x

x = 12

Drugi przypadek:
Niestety, sama nie wiem jak to ma wyglądać. :(
ODPOWIEDZ