pole i objętość walca

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
asiorek23
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 27 kwie 2009, 13:22

pole i objętość walca

Post autor: asiorek23 »

Oblicz pole i objętość walca, którego przekrój podłużny ma pole 40 cm3 a jego wysokość 10 cm.
pomóżcie :)
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

\(2rh=40\ \ \ i\ \ h=10\ \ \ \Rightarrow\ \ \ r=2\)

\(V_w=\pi r^2h\ \ \ i\ \ \ h=10\ \ \ i\ \ \ r=2\ \ \ \Rightarrow\ \ \ V_w=40\pi\)

\(P_c=2\pi r^2+2\pi rh\ \ \ \ i\ \ \ r=2\ \ \ \ i\ \ \ h=10\ \ \ \Rightarrow\ \ \ P_c=48\pi\)
ODPOWIEDZ