ostrosłupy

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
justka1803
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 11 maja 2009, 18:36

ostrosłupy

Post autor: justka1803 »

W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź podstawy jest równa \(6 \sqrt{3}\). Krawędź boczna ostrosłupa tworzy z płaszczyzną podstawy kąt \(60^o\). Oblicz V i Pc tego ostrosłupa.
justka1803
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 11 maja 2009, 18:36

Post autor: justka1803 »

w ostrosłupie.prawidłowym.trójkątnym. krawędź. podstawy jest równa 6 /3 . krawędź boczna ostrosłupa. tworzy z płaszczyzną. podstawy kąt 60 stopni. oblicz v i Pc tego ostrosłupa.

no teraz mam nadzieję,że ktoś mi pomoże
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

b - krawedz boczna
H - wysokosc ostroslupa
a - krawedz podstawy
hp - wysokosc podstawy
Psb - pole sciany bocznej
Pp - pole podstawy
hb - wysokosc sciany bocznej

trójkąt o bokach: H, b, 2/3 hp
tg 60 = H / (2/3 hp)
hp = a*pierw(3)/2

Pc = 3*Psb+Pp

Psb = 1/2 * a * hb
Pp = a*a*pierw(3)/4

z tw. Pitagorasa
hb*hb = H*H+(1/3hp)*(1/3hp)
justka1803
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 11 maja 2009, 18:36

Post autor: justka1803 »

nic nie rozumiem z tego co napisałeś/aś,ale dzięki tak czy inaczej heh;]
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

Obrazek

moze teraz jasniej bedzie :)
justka1803
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 11 maja 2009, 18:36

Post autor: justka1803 »

tiaaaaaaaaaa;D
justka1803
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 11 maja 2009, 18:36

Post autor: justka1803 »

a mógłbyś obliczyć i chociaż wynik mi podać żebym mogła sobie sprawdzić ? plis
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

\(a = 6\sqrt 3\\ \ \\
h_p = 9\\ \ \\
H=6\sqrt 3\\ \ \\
h_b=3\sqrt {13}\)


podstawiasz do wzorów które podałem i masz wyniki
ODPOWIEDZ