pole powierzchni i objętość walca

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
asiorek23
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 27 kwie 2009, 13:22

pole powierzchni i objętość walca

Post autor: asiorek23 »

Oblicz pole powierzchni i objętość walca, którego średnica ma długość 12 cm a przekątna przekroju podłużnego 20 cm. proszę pomóżcie :)
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

długość wysokości walca h= pierwiastek z (400-144)= pierwiastek z 256 = 16
r=6

wstaw dane do wzorów na pole powierzchni walca i objętość walca

odp. V = 576*pi cm^3 i P =264*pi cm^2
asiorek23
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 27 kwie 2009, 13:22

Post autor: asiorek23 »

dzięki serdeczne :*
ODPOWIEDZ