Prostopadłościan wpisany w stożek

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Swoją drogą ciekawe czemu nie można rozwiązywać na maturze zadań dowolnym sposobem? Jak ktoś zna pochodne powinni mu zaliczać rozwiazanie tą metodą.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Zapomniałam.
Dzięki za rozwiązanie zadania.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Ależ nie ma za co.
Następnym razem chyba sobię odpuszczę.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
wdsk
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 64
Rejestracja: 17 sty 2009, 13:25

Post autor: wdsk »

Pol pisze:ponieważ nie interesuje cię wartość to przekształcamy wzór na pole i przyrównujemy do 0

\(P_{b}(a)=34a\cdot \frac{H(4-a)}{4} = \frac {34H} 4 (4a - a^2)\\
\frac {34H} 4 (4a - a^2) = 0 \\
4a - a^2 = 0 \\
a_{\text {max}} = x_w = \frac {-b} {2a} = \frac {-4} {-2} = 2\)
Spoko, nie musiałeś tego pisać, z czymś takim poradziłem sobie sam. :mrgreen:
anka pisze:Ależ nie ma za co.
Następnym razem chyba sobię odpuszczę.
Nie dziękuję, bo nie chcę tracić czasu, matura za kilka tygodni. Siedzę i rozwiązuję zadania. Oczywiście jestem wdzięczny za wszelką pomoc. A jeśli chodzi o maturę to oczywiście jeżeli ktoś zna pochodne to może z nich korzystać, może nawet korzystać z wiedzy uniwersyteckiej (o ile oczywiście taką posiada). Wystarczy, żeby rozwiązał zadania metodami matematycznymi w logiczny sposób prowadzącymi do ostatecznego wyniku. Ale ja chcę rozwiązywać to za pomocą instrumentów, które muszę opanować na maturę, bo po co miałbym teraz odkurzać pochodne, które miałem w grudniu? Na jedno zadanie? Na maturze ich nie ma, a właśnie na niej się teraz maksymalnie koncentruję. Po raz kolejny dziękuję Ci Aniu za trud jaki włożyłaś w rozwiązanie zadań, z którymi miałem problemy. Wiem, że na Ciebie można najbardziej liczyć jeżeli chodzi o pomoc na tym forum.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

A niech mnie.
Przepraszam, że musiałeś aż tyle czasu zmarnować na napisanie posta. :D

A propos pochodnych to jesteś w błędzie, mają dużo szersze zastosowanie, niż Ci się wydaje. Wszystkie zadania optymalizacyjne krócej rozwiązuje się stosując właśnie pochodne. Szukanie innych sposobów rozwiązań bywa bardziej pracochłonne.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

Ania wstydziłabyś się, przerywasz maturzystom naukę i każesz im dziękować, no wiesz co... :D
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Przecież przeprosiłam :D
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ