proszę o pomoc z zadaniem ze stereometrii ...
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 11 maja 2008, 19:30
Według mnie, zadanie tylko na pochodnych. Z podobnieństwa wynika, że b=12-3a gdzie b-wysokość walca, a-promień podstawy walca.
Korzystajac z wzoru na objętość otrzymujemy równianie
-3*pi*a^3 + 12*pi*a^2. Funkcja ta ma maximum w przedziale (0,4), ale bez pochodnych lipa...
Jeśli chodzi o zadania optymalizacyjne, zaglądnij TU
Korzystajac z wzoru na objętość otrzymujemy równianie
-3*pi*a^3 + 12*pi*a^2. Funkcja ta ma maximum w przedziale (0,4), ale bez pochodnych lipa...
Jeśli chodzi o zadania optymalizacyjne, zaglądnij TU
----------------------
Jeżeli widzisz gdzieś błąd: pisz PM. Dzięki
Jeżeli widzisz gdzieś błąd: pisz PM. Dzięki
Nie chcę robić bałaganu, dlatego umieszczam tutaj dwa zadanka. Prosze o pomoc..
1. Znajdź równanie okręgu stycznego do prostej k: x+y+13=0 i do prostej m: 7x-y-5=0 w punkcie A(1,2)
2.Znajdź równanie okręgu przechodzącego przez punkt P(1,2) i stycznego jednocześnie do prostych k: 2x+y=0 i m: 2x+y-20=0.
Bylbym wdzieczny za przedstawienie rozwiazan, bo wyniki do zadan posiadam... z zory dziekuje !!
1. Znajdź równanie okręgu stycznego do prostej k: x+y+13=0 i do prostej m: 7x-y-5=0 w punkcie A(1,2)
2.Znajdź równanie okręgu przechodzącego przez punkt P(1,2) i stycznego jednocześnie do prostych k: 2x+y=0 i m: 2x+y-20=0.
Bylbym wdzieczny za przedstawienie rozwiazan, bo wyniki do zadan posiadam... z zory dziekuje !!
Ostatnio zmieniony 12 maja 2008, 12:54 przez lukasz_ek, łącznie zmieniany 1 raz.
cos tam nie pasuje w peirwszym zadaniu ;p ale drugie jest chya wmiare proste... jaki to poziom?
te 2 proste sa równoległe a więc środe okręgu będzie się znajdowal na prostej idealnie na srodku odleglosci między nimi....
dalej policzysz sobie odleglosc tych 2 prostych i podzielisz na 2 to będzie twój promien....
srodek bedzie mial wspolrzedne (x,10-2x) (poniewaz prosta miedzy nimi ma wzór y=10-2x)*tak na szybko wiec nie wiem czy dobrze;p) i teraz odleglosc miedzy srodkiem i pkt p jest równa promieniowi
te 2 proste sa równoległe a więc środe okręgu będzie się znajdowal na prostej idealnie na srodku odleglosci między nimi....
dalej policzysz sobie odleglosc tych 2 prostych i podzielisz na 2 to będzie twój promien....
srodek bedzie mial wspolrzedne (x,10-2x) (poniewaz prosta miedzy nimi ma wzór y=10-2x)*tak na szybko wiec nie wiem czy dobrze;p) i teraz odleglosc miedzy srodkiem i pkt p jest równa promieniowi
Ostatnio zmieniony 12 maja 2008, 12:06 przez snufkin_, łącznie zmieniany 1 raz.
ok znow podobnie narysuj sobie te proste.... i znajdz prosta przechodzacą przez ich punkt przeciecia i idealnie po srodku między nimi ;P tak jakbys wysokosc w trojkacie rownoramiennym zaznaczal... teraz robisz prostopadlą do drugiej prostej przechodzącą przez punkt a(2,1) (styczne sa prostopadle do promienia okregu) i ta prosta z prosta którą wczesniej wyznaczyles przecina się w punkcie który jest środkiem okręgu odleglosc srodka od pkt A daje promien ... powinno wyjsć ... podaj jaka tam odp powinna byc?
WTF? Może zrób jakiś rysunek?snufkin_ pisze:ok znow podobnie narysuj sobie te proste.... i znajdz prosta przechodzacą przez ich punkt przeciecia i idealnie po srodku między nimi ;P tak jakbys wysokosc w trojkacie rownoramiennym zaznaczal... teraz robisz prostopadlą do drugiej prostej przechodzącą przez punkt a(2,1) (styczne sa prostopadle do promienia okregu) i ta prosta z prosta którą wczesniej wyznaczyles przecina się w punkcie który jest środkiem okręgu odleglosc srodka od pkt A daje promien ... powinno wyjsć ... podaj jaka tam odp powinna byc?
----------------------
Jeżeli widzisz gdzieś błąd: pisz PM. Dzięki
Jeżeli widzisz gdzieś błąd: pisz PM. Dzięki