prostopadłościan

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lamus
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 18
Rejestracja: 01 kwie 2009, 15:40

prostopadłościan

Post autor: lamus »

akwarium ,w którym adaś hoduje rybki jest prostopadłościanem o wymiarach 30cm x 60cm x 50cm. Adaś wlewa do niego wodę przepływającą przez kran z szybkościa 6 litrów na minutę. po upływie ilu minut woda będzie sięgac do 3/5 wysokości tego akwaium??
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

30 * 60 * 50 = 3 * 6 * 5 * 1000 cm^3
3/5 * (3 * 6 * 5 * 1000) = 3 * 3 * 6 * 1000cm^3 (tyle ma nalać)
1l = 1000cm^3
6l = 6000cm^3
(3 * 3 * 6 * 1000)/6000 = 3 * 3 minut = 9 minuty
ODPOWIEDZ