kula i czworościan

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
anetka10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 318
Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39

kula i czworościan

Post autor: anetka10 »

Prostokąt o wymiarach 5 i 12 zgięto wzdłuż przekątnej tak, że płaszczyzny zawierające obie części prostokąta są prostopadłe. Po zgięciu wierzchołki prostokąta wyznaczają czworościan. Oblicz objętość tego czworościanu oraz pole powierzchni kuli opisanej na tym czworościanie

z góry dzieki za pomoc

odpowiedz: V= \(\frac{600}{13}\)
P=169pi
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6585
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

kula i czworościan.png
kula i czworościan.png (12.56 KiB) Przejrzano 468 razy
Podstawą ostrosłupa jest trójkat prostokątny.
Z Pitagorasa policz AC.
Z układu równań
\(\{AD+DC=AC\\AS^2-AD^2=CS^2-DC^2\)
policz AD i DC, a potem z Pitagorasa SD
Wszystkie dane do obliczenia objętości będą znane.

Promień kuli będzie równy połowie AC
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

szybciej wysokość (SD) policzysz porównując pola
|AC| z Pitagorasa wyjdzie 13

porównanie pól:
0.5 * 5 * 12 = 0.5 * |SD| * |AC|
5 * 12 = |SD| * 13
|SD| = 60/13
anetka10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 318
Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39

Post autor: anetka10 »

ok, dzieki

mozecie mi tylko wyjasnic jeszcze dlaczego promien kuli bedzie rowny akurat polowie AC ??
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

moja teoria czemu tak: środek koła opisanego na trójkącie prostokątnym jest w połowie przeciwprostokątnej, 2 koła opisujące tą figurę w płaszczyźnie pionowej i poziomej będą miały wspólny środek- połowa przeciwprostokątnej podstawy :)
ODPOWIEDZ