wykres funkcji - parabola

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
moniqusia91
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:21

wykres funkcji - parabola

Post autor: moniqusia91 »

wykres funkcji y=2x²+b przedstawiają pewną rodzinę parabol.
a. naszkicuj kilka z nich (4)
b. wyznacz parametr b aby do wykresu należał punkt A=(2,3)
c. wyznacz parametr b aby funkcja miała miejsca zerowe -1, 1
d. jaką figurę tworzą wszystkie wierzchołki parabol: y=2x²+b ?
Pol
Moderator
Moderator
Posty: 1026
Rejestracja: 01 gru 2008, 10:00
Lokalizacja: Częstochowa
Otrzymane podziękowania: 137 razy
Płeć:

Post autor: Pol »

a) narysuj wykres y = 2x^2 z pomocą tabelki a później przesuwaj go w górę i w dół ;)
b) podstawienie do wzoru pod "x" i "y" i wyliczenie "b"
c) podobnie jak w b), pod "x" dajemu 1 lub -1, pod "y" dajemy 0
d)prosta ? :)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6585
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

d) prostą pokrywającą się z osią OY
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ