2 zadania ze stereometrii(bryła podobna i przekrój)

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Grzesiek_177
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 09 maja 2008, 15:00

Post autor: Grzesiek_177 »

1. Wysokość stożka podzielono na 3 równe odcinki i przez punkty podziału poprowadzono płaszczyzny równoległe do podstawy. Oblicz stosunek objętości powstałych bryła. (odp. jest V1:V2:V3=1:7:19)
2.Graniastosłup prawidłowy czworokątny przecięto płaszczyzną, przechodzącą przez jeden z wierzchołków podstawy, otrzymując w przekroju romb o kącie ostrym alfa. Wyznacz cos beta, gdzie beta jest kątem nachylenia płaszczyzny przekroju do płaszczyzny podstawy bryły. (odp. cos beta= tg alfa/2)
Awatar użytkownika
maciek1
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 63
Rejestracja: 07 maja 2008, 13:53

Post autor: maciek1 »

Zad.1
Wykrozystaj wzór na objętość ostrosłupa ściętego. Wszystko sie skraca i otrzymujemy liczby z odpowiedzi.

V=1/3h*(P1+P2+pierwiastek(P1*P2))
gdzie P1 i P2 to pola podstaw;)
----------------------
Jeżeli widzisz gdzieś błąd: pisz PM. Dzięki
martoocha8
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 45
Rejestracja: 18 mar 2008, 22:03

Post autor: martoocha8 »

2. http://www.zadania.info/8765577

a w pierwszym należy zauwazyć ktore trójkąty (stozki) za podobne i skorzystać z faktu, że jeżeli bierzemy pod uwagę objętośc to wtedy skala jest do potęgi 3.
Grzesiek_177
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 09 maja 2008, 15:00

Post autor: Grzesiek_177 »

maciek1 w tym pierwszym zadaniu chyba chodziło Ci o wzór na objętość stożka ściętego. Próbowałem tym wzorem ale nie wychodzi mi za bardzo. Może powiecie coś więcej jak zrobić to tym podobieństwem?:)
Awatar użytkownika
robbo
Administrator
Posty: 235
Rejestracja: 06 mar 2008, 09:32
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 3 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: robbo »

Trzeba było zajrzeć do działu ze stożkiem.

http://www.zadania.info/6445316
Grzesiek_177
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 09 maja 2008, 15:00

Post autor: Grzesiek_177 »

dzięki:)
Awatar użytkownika
maciek1
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 63
Rejestracja: 07 maja 2008, 13:53

Post autor: maciek1 »

Grzesiek_177 pisze:maciek1 w tym pierwszym zadaniu chyba chodziło Ci o wzór na objętość stożka ściętego. Próbowałem tym wzorem ale nie wychodzi mi za bardzo. Może powiecie coś więcej jak zrobić to tym podobieństwem?:)
Mój błąd ;)
Prawidłowy wzór:
V=1/3*pi*h*(R^2+R*r+r^2)

gdzie R,r- promienie podstaw stożka ściętego
----------------------
Jeżeli widzisz gdzieś błąd: pisz PM. Dzięki
ODPOWIEDZ