ostrosłupyyyyy!!!!!!!!!!!1

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
gosia zalamana
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 06 kwie 2009, 19:45

ostrosłupyyyyy!!!!!!!!!!!1

Post autor: gosia zalamana »

czworoscian foremny o krawedzi dlugosci 10cm przecieto plaszczyzna rownoległą do jednej ze scian i przecinajacą krawędz boczną w polowie.wyznacz pole otrzymanego przekroju
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6584
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

ostrosłupyyyyy!!!!!!!!!!!1.png
ostrosłupyyyyy!!!!!!!!!!!1.png (22.55 KiB) Przejrzano 382 razy
Obliczam pole trójkąta BCF
\(P=\frac{a^2\sqrt3}{4}\\
P=\frac{10^2 sqrt3}{4\)

\(P=25 sqrt3\)
Trójkąty BCF i GHI są podobne w skali 2:1.
Stosunek pól figur podobnych jest równy kwadratowi skali podobieństwa.
Obliczam pole trójkata GHI
\(\frac{P}{P_{1}}=2^2\\
P_{1}=\frac{P}{4}\\
P_{1}=\frac{25 sqrt3}{4}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ