Witam! Mam problem z poniższym zadaniem:
Podstawą ostrosłupa prostego ABCS jest trójkąt prostokątny ABC o przyprostokątnych długości: |AC|= 6 cm i |BC|= 8 cm.
Wysokość tego ostrosłupa jest równa 12 cm. Oblicz cosinus kąta nachylenia krawędzi bocznej CS do płaszczyzny podstawy.
Ostrosłup trójkątny prostokątny
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 14
- Rejestracja: 27 lut 2011, 19:50
- Podziękowania: 13 razy
- Otrzymane podziękowania: 4 razy
- Płeć:
\circ \(|AC|=a\)
\(|BC|=b\)
\(|CB|=c\)
\(|CS|=v\)
Wyznaczam długość przeciwprostokątnej trójkąta z podstawy:
\(a=6\)
\(b=8\)
\(6^2 + 8^2 = c^2\)
\(36+64=c^2\)
\(100=c^2\)
\(c= \sqrt{100} =10\)
Wyznaczam pole trójkąta (ja użyłem wzoru Herona):
\(p= \frac{1}{2} * (a+b+c) = 12\) (połowa obwodu trójkąta)
\(P= \sqrt{p(p-a)(p-b)(p-c)}\)
\(P=24\)
Wyliczam długość promienia okręgu opisanego na podstawie:
\(R= \frac{abc}{4*P}\)
\(R= \frac{480}{96}=5\)
Kąt nachylenia jest pomiędzy krawędzią CS, a promieniem R. Ten kąt oznaczam jako alfa (\(\alpha\).
W punkcie D (pomiędzy promieniem R, a wysokością) jest kąt prosty.
Później wyznaczam |CS|:
\(|CS|=v\)
\(5^2 + 12^2 = v^2\)
\(25+144=v^2\)
\(169=v^2\)
\(v= \sqrt{169} =13\)
Obliczam wartość kąta: \(cos \alpha = \frac{r}{v}\)
\(cos \alpha = \frac{5}{13}\)
Dziękuję bardzo za pomoc!!
\(|BC|=b\)
\(|CB|=c\)
\(|CS|=v\)
Wyznaczam długość przeciwprostokątnej trójkąta z podstawy:
\(a=6\)
\(b=8\)
\(6^2 + 8^2 = c^2\)
\(36+64=c^2\)
\(100=c^2\)
\(c= \sqrt{100} =10\)
Wyznaczam pole trójkąta (ja użyłem wzoru Herona):
\(p= \frac{1}{2} * (a+b+c) = 12\) (połowa obwodu trójkąta)
\(P= \sqrt{p(p-a)(p-b)(p-c)}\)
\(P=24\)
Wyliczam długość promienia okręgu opisanego na podstawie:
\(R= \frac{abc}{4*P}\)
\(R= \frac{480}{96}=5\)
Kąt nachylenia jest pomiędzy krawędzią CS, a promieniem R. Ten kąt oznaczam jako alfa (\(\alpha\).
W punkcie D (pomiędzy promieniem R, a wysokością) jest kąt prosty.
Później wyznaczam |CS|:
\(|CS|=v\)
\(5^2 + 12^2 = v^2\)
\(25+144=v^2\)
\(169=v^2\)
\(v= \sqrt{169} =13\)
Obliczam wartość kąta: \(cos \alpha = \frac{r}{v}\)
\(cos \alpha = \frac{5}{13}\)
Dziękuję bardzo za pomoc!!
Ostatnio zmieniony 28 mar 2011, 18:07 przez qws, łącznie zmieniany 7 razy.
- anka
- Expert
- Posty: 6585
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
skróć obliczenia do:
\(|AC|=a\)
\(|BC|=b\)
\(|CB|=c\)
\(|CS|=v\)
Wyznaczam długość przeciwprostokątnej trójkąta z podstawy:
a=6 b=8
\(6^2 + 8^2 = c^2 \\
36+64=c^2 \\
100=c^2 \\
c=10\)
Wyliczam długość promienia okręgu opisanego na podstawie:
\(R= \frac{1}{2}c\)
\(R=5\)
Kąt nachylenia jest pomiędzy krawędzią CS, a promieniem R. Ten kąt oznaczam jako alfa (\(\alpha\).
W punkcie D (pomiędzy promieniem R, a wysokością) jest kąt prosty.
Później wyznaczam |CS|:
\(|CS|=v \\
5^2 + 12^2 = v^2\\
25+144=v^2 \\
169=v^2\\
v=13\)
Obliczam wartość kąta: \(cos \alpha = \frac{r}{v}\)
\(cos \alpha = \frac{5}{13}\)
\(|AC|=a\)
\(|BC|=b\)
\(|CB|=c\)
\(|CS|=v\)
Wyznaczam długość przeciwprostokątnej trójkąta z podstawy:
a=6 b=8
\(6^2 + 8^2 = c^2 \\
36+64=c^2 \\
100=c^2 \\
c=10\)
Wyliczam długość promienia okręgu opisanego na podstawie:
\(R= \frac{1}{2}c\)
\(R=5\)
Kąt nachylenia jest pomiędzy krawędzią CS, a promieniem R. Ten kąt oznaczam jako alfa (\(\alpha\).
W punkcie D (pomiędzy promieniem R, a wysokością) jest kąt prosty.
Później wyznaczam |CS|:
\(|CS|=v \\
5^2 + 12^2 = v^2\\
25+144=v^2 \\
169=v^2\\
v=13\)
Obliczam wartość kąta: \(cos \alpha = \frac{r}{v}\)
\(cos \alpha = \frac{5}{13}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
-
- Stały bywalec
- Posty: 365
- Rejestracja: 15 kwie 2009, 07:26
- Podziękowania: 199 razy
- Płeć: