Obliczanie objętości
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Obliczanie objętości
Panowie i panie mam wielką porośbę, potrzebuje na jutro zrobić 4 przykłady z matmy. http://img160.imageshack.us/img160/2239/img7185.jpg chodzi o zadanie 2 z tej strony, pierwsze dwa podpunkty udało mi sie rozwiązać ale reszta to nie mam pojecia jak się za to zabrać. Jest to dla mnie bardzo ważne więc jeśli ktoś by mógł pomoć to byłbym bardzoi wdzięczny. Odp piszcie na forum albo na miala kubaguzik3@o2.pl. Z góry wielkie dzięki!
- anka
- Expert
- Posty: 6585
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
c) gdzie tam dokładnie jest ten \(3\sqrt3\)?
d)
d-przekątna podstawy
a-krawędź podstawy
\(cos30^o=\frac{d}{10}\\
\frac{\sqrt3}{2}=\frac{d}{10}\\
d=5\sqrt3\)
\(2a^2=d^2\)
\(a=\frac{d sqrt2}{2}\)
\(a=\frac{5\sqrt3\cdot sqrt2}{2}\)
\(a=\frac{5 sqrt6}{2}\)
d)
d-przekątna podstawy
a-krawędź podstawy
\(cos30^o=\frac{d}{10}\\
\frac{\sqrt3}{2}=\frac{d}{10}\\
d=5\sqrt3\)
\(2a^2=d^2\)
\(a=\frac{d sqrt2}{2}\)
\(a=\frac{5\sqrt3\cdot sqrt2}{2}\)
\(a=\frac{5 sqrt6}{2}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Tam jest tylko lina przerwyana (czerwona) i ta ciagla (zielona) reszta to moja tworczosc jak myslelm co z tym zrobic
a to 3 to jest nad ta zielona
EDIT:
to ma być policzona objętość, ja mam wyniki do tego: c) 27pierwistek z 3, d) 1500 e) 108 pierwiastków z 6 f) 729 pierwiastkow z 2 kreska ułamkowa 8
a to 3 to jest nad ta zielona
EDIT:
to ma być policzona objętość, ja mam wyniki do tego: c) 27pierwistek z 3, d) 1500 e) 108 pierwiastków z 6 f) 729 pierwiastkow z 2 kreska ułamkowa 8
Ostatnio zmieniony 02 kwie 2009, 22:00 przez kubosh, łącznie zmieniany 1 raz.
- anka
- Expert
- Posty: 6585
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
c)
\(3\sqrt3\)to dwie wysokośći trójkąta równobocznego składającego się na sześciokąt z podstawy
\(3\sqrt3=2\cdot \frac{a sqrt3}{2}\)
\(3\sqrt3=a sqrt3\)
\(a=3\)
e) wysokość jest równa krawędzi podstawy
a=h
\(2a^2=12\\
a^2=6\\
a=h=\sqrt6\)
\(3\sqrt3\)to dwie wysokośći trójkąta równobocznego składającego się na sześciokąt z podstawy
\(3\sqrt3=2\cdot \frac{a sqrt3}{2}\)
\(3\sqrt3=a sqrt3\)
\(a=3\)
e) wysokość jest równa krawędzi podstawy
a=h
\(2a^2=12\\
a^2=6\\
a=h=\sqrt6\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
- anka
- Expert
- Posty: 6585
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
f) ten odcinek na dole to dwie wysokośći trójkąta równobocznego składającego się na sześciokąt z podstawy
Obliczam \(a\)
\(cos60^o=\frac{2\cdot \frac{a sqrt3}{2}}{9}\\
\frac{1}{2}=\frac{a sqrt3}{9}\\
a=\frac{3 sqrt3}{2}\)
Obliczam przekątną ściany bocznej \(d\)
\(sin\60^o=\frac{d}{9}\\
\frac{\sqrt3}{2}=\frac{d}{9}\\
d=\frac{9 sqrt3}{2}\)
Obliczam wysokość bryły \(h\)
\(h^2+a^2=d^2\\
h^2+(\frac{3 sqrt3}{2})^2=(\frac{9 sqrt3}{2})^2\\
h^2+\frac{27}{4}=\frac{243}{4}\\
h^2=\frac{216}{4}\\
h^2=54\\
h=3 sqrt6\)
Obliczam \(a\)
\(cos60^o=\frac{2\cdot \frac{a sqrt3}{2}}{9}\\
\frac{1}{2}=\frac{a sqrt3}{9}\\
a=\frac{3 sqrt3}{2}\)
Obliczam przekątną ściany bocznej \(d\)
\(sin\60^o=\frac{d}{9}\\
\frac{\sqrt3}{2}=\frac{d}{9}\\
d=\frac{9 sqrt3}{2}\)
Obliczam wysokość bryły \(h\)
\(h^2+a^2=d^2\\
h^2+(\frac{3 sqrt3}{2})^2=(\frac{9 sqrt3}{2})^2\\
h^2+\frac{27}{4}=\frac{243}{4}\\
h^2=\frac{216}{4}\\
h^2=54\\
h=3 sqrt6\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.