Ustal miary kątów w walcach
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Ustal miary kątów w walcach
Dwa walce mają takie same objętości, a jeden z nich jest dwa razy wyższy od drugiego. W obu walcach przekątne przekroju osiowego mają równe długości. Pod jakimi kątami te przekątne są nachylone do podstawy walca?
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
h-wysokość I walca
2h-wysokość II walca
r-promień podstawy I walca
R-promień podstawy II walca
d-przekątna obu walców
\(\pi r^2h=\pi R^2\cdot 2h\\
r=R\sqrt2\)
\(\begin{cases}d^2=h^2+(2r)^2\\ d^2=(2h)^2+(2R)^2\end{cases}\)
\(\begin{cases}d^2=h^2+(2R\sqrt2)^2\\ d^2=4h^2+4R^2\end{cases}\)
\(\begin{cases}d^2=h^2+8R^2\\ d^2=4h^2+4R^2\end{cases}\)
\(h^2+8R^2=4h^2+4R^2\\
h=\frac{2R\sqrt3}{3}\)
\(ctg\alpha=\frac{2r}{h}\)
\(ctg\beta=\frac{2R}{2h}\)
Podstawiasz i obliczasz
2h-wysokość II walca
r-promień podstawy I walca
R-promień podstawy II walca
d-przekątna obu walców
\(\pi r^2h=\pi R^2\cdot 2h\\
r=R\sqrt2\)
\(\begin{cases}d^2=h^2+(2r)^2\\ d^2=(2h)^2+(2R)^2\end{cases}\)
\(\begin{cases}d^2=h^2+(2R\sqrt2)^2\\ d^2=4h^2+4R^2\end{cases}\)
\(\begin{cases}d^2=h^2+8R^2\\ d^2=4h^2+4R^2\end{cases}\)
\(h^2+8R^2=4h^2+4R^2\\
h=\frac{2R\sqrt3}{3}\)
\(ctg\alpha=\frac{2r}{h}\)
\(ctg\beta=\frac{2R}{2h}\)
Podstawiasz i obliczasz
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.