walec

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ulexxx
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 30 mar 2009, 21:47

walec

Post autor: ulexxx »

1. Przekrój osiowy walca jest kwadratem a przekrój poprzeczny ma pole równe 36pi :wink: Oblicz objętość tego walca
2. Pole powierzchni całkowitej walca ktorego wysokość jest dwa razy większa od średniej podstawy jest rowne 785cm kwadratowych ;p Oblicz objętość tego walca przyjmując pi=3,14
Awatar użytkownika
mathem47
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 23
Rejestracja: 10 mar 2009, 16:07
Lokalizacja: Bytom
Płeć:

Post autor: mathem47 »

zad1)Poniewaz przekroj osiowy jest kwadratem wiec wysokoc walca H=2r.Podane masz pole kola-pi.r^2=36.pi , to r=6,to H= 12. Objętosc V=pi.r^2.H=pi.36.12=432.pi
zad2)Chyba przejezyczylas sie-chodzi zapewne o srednice podstawy.Wysokosc H jest dwa razy wieksza od srednicy wiec H=4r,to V=pi.r^2.H=pi.r^2.4r=4.pi.r^3 , Dane jest pole calkowite wiec wyjdziemy ze wzoru na Pc=2.pi.r^2 + 2.po.r.h=2pi.r^2+4.pi.r^2=6pi.r^2, wiec 6pi.r^2=785, to r^2 = pierw z (785/6pi).wstawiajac to do wzoru na V mamy, V=4pi.785/6pi.pierw z (785/6pi),a po skroceniu i wykonaniu mnozenia mamy V=1570/3.pierw z (785/6pi).Teraz sobie wstaw juz sama pi=3,14.
A może potrzebujesz fachowych korepetycji z matematyki np do matury itp????Bardzo dobrze tłumacze,fachowo,z uśmiechem.Pozdrawiam z Bytomia.
ODPOWIEDZ