Z ciasta w kształcie koła...
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 252
- Rejestracja: 27 mar 2009, 13:23
- Podziękowania: 117 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Z ciasta w kształcie koła...
Z ciasta w kształcie koła o promieniu 12cm upieczono 3 jednakowe rożki w kształcie stożków.Ile Należy zapłacić za napełnienie jednego rożka(po brzegi bitą śmietaną)jeśli pół litra śmietany kosztuje 8 zł?
-
- Rozkręcam się
- Posty: 68
- Rejestracja: 01 mar 2009, 21:24
- Podziękowania: 1 raz
- Otrzymane podziękowania: 8 razy
\(l = 12 cm \\
360 : 3 = 120 stopni \\
\frac{120}{360}=\frac{2\pi r}{2\pi l} \\
\frac{12}{3} = r \\
r =4 cm = 0,4 dm \\
h^2 = l^2 - r^2 \\
h^2 = 144 - 16 \\
h = \sqrt{128} \\
h = 11,3cm = 1,13 dm \\
v = \frac{1}{3} \pi r^2 * h \\
v = \frac{1}{3} * 3,14 * 1,13 * 0,16 \\
v = 0,19 dm^3 \\
0,5 dm^3 ---------- 8 zl\\
0,19 dm^3 --------- x\\
x = 3,04 zl\)
360 : 3 = 120 stopni \\
\frac{120}{360}=\frac{2\pi r}{2\pi l} \\
\frac{12}{3} = r \\
r =4 cm = 0,4 dm \\
h^2 = l^2 - r^2 \\
h^2 = 144 - 16 \\
h = \sqrt{128} \\
h = 11,3cm = 1,13 dm \\
v = \frac{1}{3} \pi r^2 * h \\
v = \frac{1}{3} * 3,14 * 1,13 * 0,16 \\
v = 0,19 dm^3 \\
0,5 dm^3 ---------- 8 zl\\
0,19 dm^3 --------- x\\
x = 3,04 zl\)