Pola i obwody...
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 252
- Rejestracja: 27 mar 2009, 13:23
- Podziękowania: 117 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Pola i obwody...
Pole powierzchni bocznej walca jest 4-krotnie większe od pola jego podstawy.Przekątna przekroju osiowego ma długość 6(pierwiastków z 2).Oblicz objętość walca.
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
Wyznaczam \(h\)
\(P_{b}=2 \pi rh\\
P_{p}=\pi r^2\\
2 \pi rh=4\pi r^2\\
h=2r\)
Obliczam\(r\)
\((2r)^2+h^2=(6\sqrt2)^2\\
4r^2+4r^2=72\\
8r^2=72\\
r^2=\frac{72}{8}\\
r^2=9\\
r=3\)
Obliczam \(h\)
\(h=2r\\
h=2\cdot3\\
h=6\)
Podstawiasz do wzoru na objętość i obliczasz
\(P_{b}=2 \pi rh\\
P_{p}=\pi r^2\\
2 \pi rh=4\pi r^2\\
h=2r\)
Obliczam\(r\)
\((2r)^2+h^2=(6\sqrt2)^2\\
4r^2+4r^2=72\\
8r^2=72\\
r^2=\frac{72}{8}\\
r^2=9\\
r=3\)
Obliczam \(h\)
\(h=2r\\
h=2\cdot3\\
h=6\)
Podstawiasz do wzoru na objętość i obliczasz
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.