1)Znajdz pole powierzchni całkowitej walca,którego pole powierzchni bocznej jest równe Pb i ktorego przekrojem osiowym jest kwadrat.
Dziękuje za pomoc :) Rogalik
Walec
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
\(r\)-promień podstawy walca
\(h=2r\)-wysokość
\(P_{c}=2P_{p}+P_{b}\\
P_{c}=2\pi r^2+P_{b}\\
P_{c}=2\pi r\cdot r+P_{b}\\
P_{c}=\pi r\cdot 2r +P_{b}\\
P_{c}=\pi rh+P_{b}\\
P_{c}=\frac{1}{2}P_{b}+P_{b}\\
P_{c}=\frac{3}{2}P_{b}\)
\(h=2r\)-wysokość
\(P_{c}=2P_{p}+P_{b}\\
P_{c}=2\pi r^2+P_{b}\\
P_{c}=2\pi r\cdot r+P_{b}\\
P_{c}=\pi r\cdot 2r +P_{b}\\
P_{c}=\pi rh+P_{b}\\
P_{c}=\frac{1}{2}P_{b}+P_{b}\\
P_{c}=\frac{3}{2}P_{b}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.