Obliczyć objętość i pole powierzchni całkowitej..
oczywiście 30 i 120 to stopnie kątów.
1:
2:
3;
walec- przekrój cz2.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
1.
d=8
Obliczam \(h\)
\(sin30^o=\frac{h}{d}\\
\frac{1}{2}=\frac{h}{8}\\
h=4\)
Obliczam \(r\)
\((2r)^2=d^2-h^2\\
4r^2=8^2-4^2\\
4r^2=64-16\\
4r^2=48\\
r^2=12\\
r=2\sqrt3\)
Podstawiasz do wzorów na objętośc i pole całkowite i obliczasz.
3.
d-przekątna przekroju
Obliczam kąt nachylenia przekątnej do płaszczyzny podstawy
\(\alpha=(180^o-120^o):2=30^o\)
Obliczam \(r\)
\(ctg30^o=\frac{2r}{h}\\
\sqrt3=\frac{2r}{5}\\
r=\frac{5\sqrt3}{2}\)
Podstawiasz do wzorów na objętośc i pole całkowite i obliczasz.
2. Nie mam pojęcia co to za odcinek równy 5.
d=8
Obliczam \(h\)
\(sin30^o=\frac{h}{d}\\
\frac{1}{2}=\frac{h}{8}\\
h=4\)
Obliczam \(r\)
\((2r)^2=d^2-h^2\\
4r^2=8^2-4^2\\
4r^2=64-16\\
4r^2=48\\
r^2=12\\
r=2\sqrt3\)
Podstawiasz do wzorów na objętośc i pole całkowite i obliczasz.
3.
d-przekątna przekroju
Obliczam kąt nachylenia przekątnej do płaszczyzny podstawy
\(\alpha=(180^o-120^o):2=30^o\)
Obliczam \(r\)
\(ctg30^o=\frac{2r}{h}\\
\sqrt3=\frac{2r}{5}\\
r=\frac{5\sqrt3}{2}\)
Podstawiasz do wzorów na objętośc i pole całkowite i obliczasz.
2. Nie mam pojęcia co to za odcinek równy 5.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.