objętość stożka - zadanie ( pilne)

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mlodziutka199317
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 25 mar 2009, 17:57

objętość stożka - zadanie ( pilne)

Post autor: mlodziutka199317 »

przekrój osiowy stożka jest trójkątem prostokątnym o polu 24 cm kwadratowe. oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość stożka.


a kolejne zadanie brzmi : kąt rozwarcia stożka ma miarę 60 stopni. suma długości tworzącej i promienia podstawy wynosi 24cm. oblicz objętość i pole powierzchni bocznej stożka. bardzo proszę o pomoc. zrobiłam jż 3 zadania a z tymi nie potrafię sobie poradzić ;( są na jutro:(
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6585
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

1
Podpowiedź I
\(\frac{l^2}{2}=24\)
Podpowiedź II
\(l^2+l^2=(2r)^2\)

2.
przekrój osiowy jest trójkątem równobocznym
l=2r
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ