Bardzo proszę o pomoc
ZAD1.
Przekrój osiowy walca jest prostokątem o wymiarach 3x5 . Jaka jest objętość i pole powierzchni tego walca?
ZAD.2
Przekrój osiowy walca jest kwadratem o boku a. Oblicz objętość i pole powierzchni tego walca
ZAD.3
Powierzchnia boczna walca po rozwinięciu jest kwadratem boku a. Jakie jest pole przekroju osiowego tego walca?
Byłbym wdzięczny za zrobienie..nie mam pojęcia jak sie do tego zabrać.
walec - przekrój
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
1
I przypadek
r=1,5
h=5
podstawiasz do wzoru i obliczasz
II przypadek
r=2,5
h=3
podstawiasz do wzoru i obliczasz
2.
r=a/2
h=a
podstawiasz do wzoru i obliczasz
3.
h=a
Obliczam \(r\)
\(2\pi r=a\\
r=\frac{a}{2\pi}\)
Obliczam pole przekroju
\(P=2r\cdot h\\
P=2 \cdot \frac{a}{2\pi}\cdot a\\
P=\frac{a^2}{\pi}\)
I przypadek
r=1,5
h=5
podstawiasz do wzoru i obliczasz
II przypadek
r=2,5
h=3
podstawiasz do wzoru i obliczasz
2.
r=a/2
h=a
podstawiasz do wzoru i obliczasz
3.
h=a
Obliczam \(r\)
\(2\pi r=a\\
r=\frac{a}{2\pi}\)
Obliczam pole przekroju
\(P=2r\cdot h\\
P=2 \cdot \frac{a}{2\pi}\cdot a\\
P=\frac{a^2}{\pi}\)
Ostatnio zmieniony 25 mar 2009, 17:38 przez anka, łącznie zmieniany 2 razy.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.