Witam Was prosze o mala pomoc
1) Znajdz wysokosc stożka,wiedząc,że pole powierchni bocznej jest równe PB, a tworząca ma długość k.
2) Wysokość stożka ma długość H. Miara kąta między wysokością a tworzącą wynosi 60 stopni.
Oblicz pole przekroju tego stożka plaszczyzna poprowadzoną przez dwie tworzące,wzajemnie prostopadłe.
Dziekuje Rogalik
Stożek
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6585
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
1.
\(P_{b}=\pi rl\\
r=\frac{P_{b}}{l \pi}\\
r=\frac{P_{b}}{k \pi}\)
\(h^2=l^2-r^2\\
h^2=k^2-(\frac{P_{b}}{k \pi})^2\\
h^2=k^2-\frac{P_{b}^2}{k^2\pi^2}\\
h^2=\frac{k^4 \pi^2-P_{b}^2}{k^2 \pi^2}\\
h=\frac{\sqrt{k^4 \pi^2-P_{b}^2}}{k \pi}\)
\(P_{b}=\pi rl\\
r=\frac{P_{b}}{l \pi}\\
r=\frac{P_{b}}{k \pi}\)
\(h^2=l^2-r^2\\
h^2=k^2-(\frac{P_{b}}{k \pi})^2\\
h^2=k^2-\frac{P_{b}^2}{k^2\pi^2}\\
h^2=\frac{k^4 \pi^2-P_{b}^2}{k^2 \pi^2}\\
h=\frac{\sqrt{k^4 \pi^2-P_{b}^2}}{k \pi}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.