Siedzę nad tymi zadaniami już parę godzin, i nie mogę dojść do prawidłowych wyników. Proszę o pomoc bo matma to moja pięta Achillesowa.
ZAD1
Oblicz objętość ostrosłupa trójkątnego prawidłowego, gdy przekątna ściany bocznej wynosi 10 i jest nachylona pod kątem prostym, a krawędź boczna wynosi 12.
ZAD2.
Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego gdy przekątna podstawy wynosi 6 a krawędź boczna wynosi 9.
DZIĘKUJE Z GÓRY..
objętość ostrosłupów prawidłowych- proszę o pomoc
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6585
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
2.
Obliczam \(a\)
\(a=|FC|:2\\
a=6:2\\
a=3\)
Obliczam \(H\)
\(|SO|^2+|OC|^2=|SC|^2\\
H^2+3^2=9^2\\
H^2+9=81\\
H^2=81-9\\
H^2=72\\
H=6\sqrt2\)
Obliczasz pole podstawy i objetość
W zadaniu 1 nadal nie moge sie niestety polapać co jest co
|FC|=6Obliczam \(a\)
\(a=|FC|:2\\
a=6:2\\
a=3\)
Obliczam \(H\)
\(|SO|^2+|OC|^2=|SC|^2\\
H^2+3^2=9^2\\
H^2+9=81\\
H^2=81-9\\
H^2=72\\
H=6\sqrt2\)
Obliczasz pole podstawy i objetość
W zadaniu 1 nadal nie moge sie niestety polapać co jest co
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.