Graniastosłup Prosty-Zadanie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
caramia
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 19 mar 2009, 14:23

Graniastosłup Prosty-Zadanie

Post autor: caramia »

Ludzie Licze na Waszą Pomoc przy tym zadanku;
Podstawą graniastosłupa prostego jest romb o krótszej przekątnej długości d i kącie ostrym o mierze 2alfa. Wysokość graniastosłupa jest równ d/2. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego graniastosłupa.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Graniastosłup Prosty-Zadanie.png
Graniastosłup Prosty-Zadanie.png (10.44 KiB) Przejrzano 368 razy
Obliczam |AB|
\(sin\alpha=\frac{|EB|}{|AB|}\\
sin\alpha=\frac{\frac{1}{2}d}{|AB|}\\
|AB|=\frac{d}{2sin\alpha}\)


Pole boczne można już policzyć.

Z \(tg\alpha\), \(ctg\alpha\) lub twierdzenia Pitagorasa policzysz drugą przekątą i pole podstawy.
Ostatnio zmieniony 19 mar 2009, 23:24 przez anka, łącznie zmieniany 1 raz.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ