Graniastosłup prawidłowy

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lazurexxx
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 02 mar 2009, 20:48

Graniastosłup prawidłowy

Post autor: lazurexxx »

Zadanie 7 z matury cke listopad 2006.
W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna podstawy ma 8cm i tworzy z przekątną ściany bocznej, z którą ma wspólny wierzchołek kąt, którego cos = 2/3. Oblicz Pc i V.
Otóż, zrobiłem dokładnie tak to zadanie http://img12.imageshack.us/my.php?image=10535415.jpg i fajnie super zobaczyłem sobie na rozwiązanie. Otóż zdziwiłem się obliczeniami przekątnej ściany bocznej...Czy ja coś źle zrobiłem? Czy CKE by błędy robiła.. :| :| http://www.cke.edu.pl/images/stories/06 ... _oc_pp.pdf - zadanie 7. Więc dobrze to zrobiłem, czy jednak..?
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6585
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Ty masz błąd.
Źle zaznaczyłeś kąt prosty.
Trójkąt z kątem alpha jest równoramienny, więc \(cos\alpha=\frac{2}{3}=\frac{4}{c}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
lazurexxx
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 02 mar 2009, 20:48

Post autor: lazurexxx »

:/ Dzięki Aniu za spostrzeżenie;)
ODPOWIEDZ