Przekrój ostrosłupa prawidłowego czworokątnego płaszczyzną przechodzącą przez przekątną podstawy i wierzchołek ostrosłupa nienależący nienależący do podstawy jest trójkątem równoramiennym o ramionach 6 cm oraz kącie między ramionami 30 stopni. Oblicz
a) pole tego przekroju
b) objętość tego ostrosłupa.
Ostrosłup prawidłowy czworokątny, pole jego przekroju.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 39
- Rejestracja: 29 paź 2008, 17:26
- anka
- Expert
- Posty: 6584
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
Do wyliczenia pola przekroju masz wszystkie dane
Wystarczy skorzystać ze wzoru:
d-krawędź ostrosłupa
\(\alpha=30^o\)
\(P=\frac{d^2sin\alpha}{2}\)
Wysokość strosłupa policzysz z układu na to właśnie pole i twierdzenie Pitagorasa
a-krawędź podstawy ostrosłupa
h-wysokość ostrosłupa
\(\begin{cases} ( \frac{a \sqrt{2} }{2} )^2+h^2=d^2 \\ \frac{a\sqrt{2}h}{2}=P \end{cases}\)
Wystarczy skorzystać ze wzoru:
d-krawędź ostrosłupa
\(\alpha=30^o\)
\(P=\frac{d^2sin\alpha}{2}\)
Wysokość strosłupa policzysz z układu na to właśnie pole i twierdzenie Pitagorasa
a-krawędź podstawy ostrosłupa
h-wysokość ostrosłupa
\(\begin{cases} ( \frac{a \sqrt{2} }{2} )^2+h^2=d^2 \\ \frac{a\sqrt{2}h}{2}=P \end{cases}\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
-
- Rozkręcam się
- Posty: 39
- Rejestracja: 29 paź 2008, 17:26
-
- Rozkręcam się
- Posty: 39
- Rejestracja: 29 paź 2008, 17:26